Wieg

rob rondFijn dat ik Jan heet in plaats van Ivan, John of Yahya.
Dat ik geen Rus, Amerikaan of Turk ben.
Dat ik in Europa woon, niet in Rusland, de VS of Turkije.

„Ik bof toch maar dat ik Nederlander ben.” Zo, dat is eruit.

„Zonder ons sprak je nu Duits”, schampert Ivan.
„Zonder ons sprak je nu Russisch”, zegt John.
„Zonder ons spreek je straks Arabisch”, waarschuwt Yahya.

Wat een minkukels. Snappen die lui niet dat ze uit inferieure culturen komen? Dat ze geen millimeter buiten de doos kunnen denken?

„Wie gelooft er anno 2016 nog in een god? Gebruik je verstand, dat mag sinds de Verlichting.”

„Zeg Jan, denk je dat Rusland zijn roem en glorie had verkregen zonder de hulp van God? Moskou is het derde Rome en er zal geen vierde zijn. Ik ben een patriot. Rusland is niet voor niets het grootste land ter wereld.”

„Ja, dat ken ik, Ivan, dat patriottisme van jullie. Ik herinner me deze regels van Sergej Michalkov:

Verdediging is onze eer,
Een zaak voor heel het volk.
Atoombommen zoveel je wilt,
 H-bommen hebben wij ook.

Die tekst stond ook in een Russisch plaatjesboek voor kinderen. Patriottisme staat voor mij gelijk aan nationalisme. En geloof aan bijgeloof.”

„Je lijkt wel niet goed snik.”

Hm, kennelijk heb ik niet de juiste toon getroffen, anders riepen John, Ivan en Yahya dat niet in koor.

„Zeg John, vind je wat Donald Trump uitkraamt over die muur langs de grens met Mexico normaal? En hoe rijm je het zondagsgebed met jullie wapenwetten? Schieten oké, zolang je maar bidt? God bless America! Alleen Amerika? En de rest dan? Is dat niet nationalistisch?”

„Nou Jan, als je van ons af wilt, zou ik maar duimen dat Trump wint. Hij is van plan Amerikaanse manschappen en wapens uit Europa terug te trekken. Ga maar vast Russisch leren. En als je dat niet wilt, zul je de knip moeten trekken, want jullie gratis verdedigen is er voor Trump meer niet bij. Voor de rest zeg ik: kijk naar de cijfers. Wij zijn het rijkste land ter wereld. Dus ja, God bless America.”

„Het grootste land, het rijkste land, dat kun je van Turkije niet zeggen, Yahya. Dat jullie president zulke lange tenen heeft, komt vast door een minderwaardigheidscomplex. Allah lijkt niet zo van jullie te houden.”

„Ooit waren wij de heersers van Europa en als Allah het wil, worden we het weer. De islam heeft de toekomst. Wij Turken moeten ons staande houden tussen zeeën van vijanden: Moskou, Washington, de Joden. En dat lukt ons. Wacht maar, onze tijd komt nog.”

„De plek van jullie wieg bepaalt hoe jullie denken. Snappen jullie dat niet?”

„En Nederlanders denken buiten de doos? Of preciezer: buiten de wieg? Jan, ik zal je een verhaal vertellen. Toen wij in de Sovjet-Unie nog bezig waren het communisme op te bouwen, kwamen idealisten uit Nederland ons helpen. Ingenieur Dirk Schermerhorn was een van hen. Zijn beloning? In 1937 kreeg hij van Stalin de kogel omdat hij een saboteur en een spion zou zijn. De kinderen van Schermerhorn werden in een weeshuis gestopt. Hun wieg had in Nederland gestaan, maar toen familie uit Nederland hen tientallen jaren later opzocht, troffen ze Russen aan met een Sovjet-mentaliteit. Waar blijf je nou met je wieg, Jan?”

„De wieg is een symbool, Ivan. Het gaat erom wat een kind met de paplepel krijgt ingegoten. Niet zo flauw doen zeg, je mag best een keertje voor goede verstaander spelen.”

Had ie me bijna te pakken, Ivan, die sluwe vos. Je ‘wieg’ bepaalt wel degelijk hoe je denkt. Ruk je daar maar eens van los. En net zo belangrijk: waar je wieg staat, is geen eigen verdienste. Het is je lot.

_________________________________

Reageren kan hier.