Treiterfabriek

rob rondWil je Onze-Lieve-Heer dwarsbomen, voer dan het basisinkomen in. Werken is immers een straf van God. Hebben we allemaal te danken aan Adam en Eva. Die konden in de Hof van Eden niet met hun tengels van het verboden fruit afblijven.

„In het zweet uws aanschijns zult gij brood eten”, beet de Heer het oerkoppel toe. Hij vertikte het om nog langer voor croissantjes en krentenbollen te zorgen. En dus moet de mens sinds de zondeval ploegen, zaaien, oogsten en malen, deeg kneden en helse hitte doorstaan in de bakkerij. Tsja, eigen schuld. Van ons allemaal. De zonde gaat over van ouder op kind. Zo heeft Hij dat in Zijn oneindige goedheid bepaald.

De duivel zit niet stil. Zoals hij Eva verleidde tot een hap uit de appel, zo fluistert hij nu de historicus Rutger Bregman in, dat werken voor de dommen is. „Schrijf maar een boek”, porde Satan. En zo deed Bregman. ‘Gratis geld voor iedereen’, heet het werk. Over een soort AOW vanaf de geboorte. Dat is wel andere koek dan ‘een gratis lunch bestaat niet’.

Politici, economen, filosofen en columnisten buitelen nu over elkaar heen om uit te leggen dat het basisinkomen wel/niet kan. (Doorhalen wat niet gewenst is.)

„Niet waar, dat mensen zullen stoppen met werken”, roept Bregman. „Als mensen gratis geld krijgen, gaan ze juist harder werken.”

O ja? Dat is anders niet wat Pharao & Yara ons via YouTube toezingen in ‘Het goeie leven’:

Arbeid is een keuze
En niks is meer verplicht
We zijn vrij
Sla de handen ineen
Maak een ander systeem
Welkom in het paradijs.

Een basisinkomen voor iedereen, arm of rijk. Sympathiek idee, maar het leidt tot malligheid. Waarom zou je John de Mol en Charlene Heineken maandelijks enkele honderden euro toestoppen? Biergeld? Al even absurd als de AOW die paleisbewoner Beatrix sinds 2003 geheel volgens de regels krijgt overgemaakt.

Laten we lokaal met een variant van het basisinkomen gaan experimenteren, aldus de Nijmeegse GroenLinksraadsleden Lia Westerveld en April Ranshuijsen onlangs in de Volkskrant. Wel ja, dat zullen de steenrijke familie Terwindt en miljardair Marcel Boekhoorn ter plaatse fijn vinden.

Utopisten willen de hemel, maar krijgen de hel. Zie de radenunie in Rusland, een misbaksel dat was gestoeld op de ideeën van Karl Marx, een econoom die niet bij machte was een gezin met vier dochters te onderhouden zonder financiële injecties van de bevriende industrieel Friedrich Engels.

Een debat over het basisinkomen is overbodig. Die uitkering komt er niet, want is onbetaalbaar. De utopisten hebben wel een punt: de huidige verdeling van arbeid en inkomen is destructief en mensonwaardig. Er is een nieuwe verdeelsleutel nodig. Totdat zo’n sleutel is gevonden, moeten overheden ophouden een treiterfabriek te zijn voor werklozen en andere pechvogels.

Is dat realistisch? Hm… Onze-Lieve-Heer schiep ons naar Zijn evenbeeld. Zelf is Hij nogal een treiterkop. Wie dat mocht zijn vergeten, moet het boek Job er nog maar eens op naslaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.