Alle remmen los

rob rondHoe verklaar je al die uitersten bij de aap die uit de boom viel? Zijn de beeldenstormers van IS nazaten van de Arabische wetenschapper Avicenna? Behoren de neanderthalers die in Steenbergen een vluchtelingendebat verstoorden tot dezelfde soort als Delftse onderzoekers die de lichtsnelheid braken? Hoe rijm je Smurfenlied en Vuurvogel?

„Wat ben jij zwaar op de hand zeg. En dat voor de vroege zondagmorgen. Zal ik een omelet met spek voor je bakken? Vanavond biefstuk?”

Wat ik me afvraag: als je nou een groep experts met lege handen naar een aardachtige planeet zou sturen en ze zouden zonder boeken en hulpmiddelen hun leven opnieuw moeten opbouwen, zouden ze aan de kennis in hun hoofd dan genoeg hebben om binnen redelijke tijd op ons huidige niveau terug te zijn?

„Vanwaar al die vragen? Wil je nou ontbijten of niet?”

Het is toch verbluffend wat mensen wel en niet weten. Tot op subatomair niveau pluizen wakkere geesten de wereld en het heelal uit. Ze kunnen je vertellen dat de atmosfeer van Venus bijna helemaal uit koolstofdioxide bestaat en dat de druk er negentig maal zo hoog is als op aarde. Ze weten hoe ons lichaam defecte cellen te lijf gaat, maar als je naar de dokter gaat met buikpijn, vraagt hij niet wat je eet.

„Hoezo? Toen ik een keer bij de internist was, moest ik vertellen hoeveel koffie en alcohol ik drink en of ik suiker gebruik.”

Neem economen. Mijn leraar Engels vertelde onze klas in 1964 over de crisis van de jaren dertig en voegde eraan toe dat zoiets nooit meer kon gebeuren, ‘want inmiddels is bekend hoe je zoiets kunt voorkomen’. Die leraar geloofde dat echt, God hebbe zijn ziel.

„Ik dacht dat jij niet gelovig was.”

Of psychiaters. Die weten niet eens een gevaarlijke gek binnengaats te houden. Die slaat vervolgens in Leeuwarden op straat een vrouw dood met een fles.

„Dat lag niet aan de behandelaars, maar aan de wet. Die bood niet de mogelijkheid de man nog langer vast te houden, al wisten hulpverleners dat ie gevaarlijk was. Je moet bij de politiek zijn. Die heeft er geen geld voor over. Ik vraag je nog één keer: ontbijt?”

De politiek, daar begin ik niet aan. En ontbijt hoef ik ook niet meer. Nooit meer.

„Hè wat?”

Spek is vet en vet is slecht. Rood vlees is ook slecht, daar krijg je kanker van. Echt waar, het stond in De Telegraaf. Vis is ook niet gezond, want daar zit kwik in. Koolhydraten zijn net zo slecht als suiker, dus met brood, pasta en rijst ondergraaf je je gezondheid. De aardappel hoort met paprika, aubergine, peper en tomaat tot de nachtschadefamilie. Zit solanine in. Puur gif. Veel fruit eten is ook niet goed. En als je te veel water drinkt, krijg je watervergiftiging.

„Watervergiftiging? Wat is dat nou voor onzin.”

Zoek maar op bij Wikipedia: waterintoxicatie.

„Het lijkt wel of je je geloof in de mensheid kwijt bent.”

Integendeel. Wat mensen weten uit te vogelen, is geniaal. Toch is er meer wat we niet weten dan wel. Mijn bezwaar betreft de stelligheid waarmee onzinhypotheses tot waarheid worden verheven. En de gretigheid waarmee media dat oppikken.

„En dus hou je maar op met eten en drinken?”

Als alles ongezond is, kun je inderdaad beter niets meer tot je nemen. Dan ga je tenminste gezond dood.

„Wat ongezellig!”

Je hebt gelijk ook. Doe maar die omelet dan. Heb je een sigaretje voor me?

„Wat? Jij rookt toch niet?”

Alle remmen los.

_________________________________

Reageren kan hier.