Middelvinger

rob rondRijd je de grens over van Polen naar Oekraïne? Trek er maar een dagje voor uit. Zorg in ieder geval dat je genoeg geld bij je hebt. Zo’n Oekraïense douanier heeft thuis ook monden te voeden. Wil je niet naar een parkeerterrein worden geloodst om daar eindeloos te wachten, dan zul je moeten smeren. Hoe luxer je auto, hoe hoger het tarief. Googel voor details even op ‘ukraine poland bribe border’.

Heb je een bedrijf in Oekraïne? Controleer voor de zekerheid dagelijks of dat nog zo is. Guido van Engelen dacht dat hij in Bila Tserkva, een stad met ruim tweehonderdduizend inwoners in de regio Kiev, een meubelfabriek had draaien. Achter zijn rug had een rechter geoordeeld dat het bedrijf acht jaar eerder illegaal was opgericht. Waarom vond die rechter dat? Een rijke Oekraïner wilde de grond hebben waarop de fabriek stond. De rechter achtte de ‘financiële onderbouwing’ van de eiser van doorslaggevend belang. Deze vorm van bedrijfsroof is in dat land geen uitzondering.

Vrijheid van meningsuiting? Niet voor Joeri Pavlenko. De man demonstreerde anderhalf jaar geleden in de West-Oekraïense stad Vinnitsja met andere activisten tegen het ontslag van een bestuurder die na de Maidanrevolutie aan was getreden. Pavlenko zou daarbij een foto van president Porosjenko hebben verscheurd onder de kreet: „Niet mijn president, die droplul.” Vrijdag veroordeelde de rechter in Vinnitsja hem tot vierenhalf jaar celstraf wegens straatschenderij en wapengebruik. Pavlenko ontkende het verscheuren van de foto en voor dat wapen bestond geen bewijs.

Is dit het land waarmee de Europese Unie een associatieverdrag moet sluiten?

„Ja alsjeblieft”, zegt de meerderheid der Oekraïners. „Wij willen niet op Rusland lijken. Daar willen we juist van af. Wat we wel willen, is een rechtsstaat in de stijl van de EU.”

In het verdrag eist de EU dat Kiev het land hervormt tot een rechtsstaat, precies zoals de Oekraïners willen. Om dit verdrag te redden nadat de pro-Russische president Janoekovitsj het onder druk van Poetin wilde afblazen, gaven demonstranten op de Maidan in Kiev hun leven.

Zijn wij Nederlanders voor of tegen dat verdrag? Daarover mogen we woensdag onze stem uitbrengen dankzij het Burgercomité EU, dat bezorgd is over samenwerking met Oekraïne.

Althans, dat lieten ze ons denken. Totdat deze week de aap uit de mouw kwam. „Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen”, verklaarde Arjan van Dixhoorn, voorzitter van het comité, tegenover de NRC. Het werkelijke doel: de EU kapotmaken. Het liefst zag het comité ons land uit de EU vertrekken. „Een Nexit-referendum is tot nu toe niet mogelijk. Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten”, aldus Van Dixhoorn.

Tegenstanders van het verdrag komen met de gekste argumenten.

Er belanden plofkippen uit Oekraïne in onze winkels, beweert de Partij voor de Dieren. Foutje 1: het referendum gaat niet over handel. Daar gaat alleen de EU over en dat deel is al in werking getreden. Foutje 2 betreft artikel 59, waar staat: ‘Dit hoofdstuk heeft ook tot doel tussen de partijen een consensus over de normen voor dierenwelzijn te bereiken.’ Dus eigenlijk zou de PvdD moeten ijveren vóór het verdrag. Maar ja, daar kan Marianne Thieme nu niet meer mee aankomen.

Het verdrag is een opstapje naar EU-lidmaatschap voor Oekraïne, beweert het GeenPeil-kamp. Lees de ruim 300 pagina’s van het verdrag erop na. Het staat nergens. Wat in artikel 56 wel staat, is dat Oekraïne geleidelijk moet gaan voldoen aan voorwaarden voor lidmaatschap zoals die gelden voor lidstaten. Met andere woorden: gedraag je zoals wij. Laat dit nou precies zijn wat de meerderheid van de Oekraïners wil: een rechtsstaat. Eindigt dit in lidmaatschap? Met Turkije bestaat al ruim een halve eeuw een associatieverdrag en het lidmaatschap loert niet om de hoek. Loos alarm. Ook hier.

Gaat het Oekraïne dan lukken om het beschavingspeil op te krikken? Dat wordt een harde dobber, want het land komt van verre. Maar moeten we van hulp afzien omdat iets moeilijk is?

We strijken de Russen tegen de haren met het verdrag, zeggen de tegenstanders. Dat klopt. Poetin wil geen zelfstandig Oekraïne dat buiten Rusland om verdragen kan sluiten. Wit-Rusland mag dat ook niet. ‘De Krim is van ons’, zeggen de Russen. Terwijl ze denken: ‘De Oekraïne is van ons.’

Het Westen heeft boter op zijn hoofd met de beschuldiging dat Poetin met het bezetten van de Krim zijn imperialistische gezicht laat zien, luidt een argument. De NAVO zou de belofte aan Rusland hebben gebroken om niet naar het oosten uit te breiden. Misvatting, die afspraak was er niet. Vraag maar aan Gorbatsjov.

De uitslag van het referendum zal geen enkel verschil maken. Waarom zou je dan gaan stemmen?

Signalen tellen ook. Stem je voor, dan steek je een middelvinger op naar de GeenPeil-types die dit onfrisse referendum op hun geweten hebben. Stem je tegen, dan steun je de bruut in het Kremlin en steek je je middelvinger op naar een arm volk dat hoopt op een betere toekomst.

Gebruik je middelvinger goed!

_________________________________

Reageren kan hier.