Hooggeorganiseerd land

Buitenlandse kinderen die in Nederland geworteld zijn, mogen blijven als ze meewerken aan hun vertrek.
Hè? Zeg dat nog eens.
Buitenlandse kinderen die in Nederland geworteld zijn, mogen blijven als ze meewerken aan hun vertrek.

Wacht even. Dus als je weggaat, mag je blijven?
Ja. Volgens de ‘definitieve regeling’ die op het kinderpardon volgde.  Die geldt sinds 2013.

Ziehier een moderne variant van de waterproef. Blijft een vrouw drijven, dan is ze heks. Zinkt ze, dan is ze onschuldig. En dood. Maar ja, je moet er wat voor overhebben om te bewijzen dat je deugt.

„Lieve Marta, hoe oud ben jij?”
„Zes jaar.”
„Lieve Marta, waar woon jij?”
„In Lintelo.”
„Lieve Marta, waar ben jij geboren?”
„In Nederland.”
„Lieve Marta, waar ga jij naartoe?”
„Ik ga naar Armenië, want dan mag ik in Nederland blijven.”

Marta moet met de rest van haar familie terug naar Armenië, waar haar ouders in 2007 vandaan vluchtten. Knap trouwens, teruggaan naar een plek waar je nog nooit bent geweest.

Humane landen als Nederland en Duitsland grossieren in wassen neuzen en dode letters, kortom, in nepbarmhartigheid. Weet ik helaas uit eigen ervaring. Onlangs wilden wij in Duitsland de pleegzorg op ons nemen van een tienjarig neefje uit Rusland. Tuurlijk, dat kan, zei de Duitse ambassade. De Duitse wet stelt wel als voorwaarde dat het kind anders een buitengewoon hard lot treft. Tja, daar is geen sprake van, oordeelde de vreemdelingendienst in Kleef vervolgens in zijn oneindige wijsheid. In een Russisch weeshuis is het immers prima toeven. Geen visum voor het neefje. De IND zou precies zo hebben geoordeeld.

En nu zijn Howick en Lili de sigaar. Ze zijn geboren in Rusland en getogen in Nederland, maar moeten nu ‘terug’ naar Armenië. Kan prima, vindt de Raad van State, zo nodig worden ze opgevangen door de liefdadigheidsorganisatie Caritas.

Wacht even. In Nederland bekijkt de Raad voor de Kinderbescherming of kinderen goed terechtkomen. Deugt de woning? Hoe gaat het met de ouders? Hebben ze voldoende inkomen?

Niet uitzetten, oordeelt de kinderbescherming. Schadelijk voor de kinderen. Maar ja, de Raad van State weet het beter.

Wat wacht Howick en Lili? Hun alleenstaande moeder arriveerde jaren geleden in Nederland vanuit Rusland. Ze heeft niets in Armenië en woont nu op een kamertje waar geen plaats is voor haar kinderen. Psychisch is ze een wrak, na jaren van kwellende onzekerheid in Nederland en de scheiding van haar kinderen. De moeder heeft geen baan, geen inkomen, en Armenië heeft geen uitgebreid sociaal vangnet. Kortom, de kinderen zullen in een weeshuis belanden in een land waar ze nog nooit geweest zijn. Prima in orde, vindt Nederland, bij monde van de Raad van State.

Maar ja, het is natuurlijk allemaal de schuld van de moeder. Had ze maar niet van de vele juridische mogelijkheden gebruik moeten maken. Daar zijn die mogelijkheden niet voor, om ze te benutten, natuurlijk.

Een knoeiboel is het niet alleen op juridisch vlak. De politie kan er ook wat van.

„Wat doet u hier?”, vraagt een marechaussee aan een fietser die rond middernacht op de Brunssummerheide fietst.
„Een luchtje scheppen”, zegt de man. „En brieven bezorgen. Het was overdag te warm.”

De marechaussee staat er met een collega op wacht. Enkele uren eerder is er het lichaam van de elfjarige Nicky Verstappen gevonden. Heel gewoon, een nachtelijke brievenbezorger op een moordplek. Ze maken een notitie.

Drie jaar later wordt de ‘passant’ als getuige gehoord. Hij biecht een zedendelict op, maar heeft zich daar zestien jaar eerder voor laten behandelen.

Kijk, zo hoort dat. Je gaat in de fout en dan laat je je behandelen. Keurige man. Vlug verder met het onderzoek in de moordzaak.

Een jaar na het getuigeverhoor moet Jos Brech – voor NRC-lezers Jos B. – opstappen bij de scouting in Heerlen. Hij had bij de scouting tegenover een politierechercheur bekend dat hij op jongetjes van een jaar of tien valt.

In 2009 komt er een DNA-onderzoek. Die aardige man, die zich heeft laten behandelen en vlot opstapte bij de scouting, hoeft niet te komen opdagen.

Nederland is een hooggeorganiseerd land. Blijkt uit vergelijkingen met andere landen. Maar als je alleen naar Nederland zelf kijkt, valt het soms niet mee.

________________________________

Reageren kan hier of onder aan deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.