Heimwee

maaike_rond„Soms heb ik heimwee naar een tijd die ik nooit heb meegemaakt”, zei een van mijn dochters eens.
Nostalgie is niet alleen voor oudjes.

De aanloop naar onze recente verhuizing bracht, niet onverwacht, regelmatig heimwee bij mij naar boven. Naar de tijd die ik wél had meegemaakt dan.

Je hele leven gaat je door de stijve handen, de verouderende rug bukt net iets moeizamer onder de balken op zolder en het evenwichtsgevoel op de trap daarnaartoe is ook niet meer wat het ooit was.

Zo neem je, al opruimend, niet alleen afscheid van je spullen en het leven dat erbij hoorde, het is ook een beetje toedeledoki naar een jong en vitaal lichaam.

Inderdaad, het mooie comfortabele huis is jong en heeft alles van een nieuw begin, dat hield ik mij een jaar lang voor ogen. En ja, dat was een troostrijk vooruitzicht. Maar in de noodzakelijke renovatie en verbouwing is mijn lijf niet meegenomen.

Nou had ik behalve de eigen aannemer ook Marijke Helwegen kunnen bellen om naar die van haar te vragen, maar daarvan zag ik af: lichaamsrenovatie vind ik eng, duur, niet mooi en dood ga je toch.

Ik ben heel tevreden nu want ik woon mooi en mijn lijf is ook prima, niks meer aan doen.

In die vredigheid mijmer ik of er een etymologisch verband is tussen memories en mijmeren: gaan mijmeringen uitsluitend over herinneringen? Is peinzen hetzelfde als mijmeren, maar dan met een frons op je voorhoofd? Krijg je heimwee van mijmeren, of mijmer je omdat je heimwee hebt?

Bij mij komt heimwee af en toe zomaar om het hoekje steken.

„Staat bij de voordeur”, zei levensgezel L. toen ik iets zocht in ons nieuwe huis.

Beeld van de deur die decennia lang onze voordeur was: au!

Tevreden zijn met het nu en toch een beetje heimwee hebben: het kan.

______________________________

Reageren kan hieronder of op Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

 

6 reacties op “Heimwee

 1. En zo’n blog lees ik veel liever, daar kan ik wat mee. Hier geen acteur maar een levensecht mens aan het woord. Ik kan me identificeren, verplaatsen of spiegelen. De tekst doet iets met mij. Ik begrijp ‘m en voeg er mijn eigen ervaring aan toe.

  Je kan goed schrijven.

  Peter (van De Correspondent)

   1. Iedereen heeft zo z’n eigen-aardigheden! ;0) Ik houd je in de gaten! Bij Grunberg ga ik echt afhaken, ik heb het nu lang genoeg geprobeerd. Al blijft het irritant dat hij met regelmaat voorbij komt i.p.v. een columnist die mij wel kan boeien. Kun je niet solliciteren? ;0)

 2. Goede wensen voor een lang, gezond en gelukkig leven in je nieuwe huis, Maaike!
  En wat kan ik mij jouw stemming goed indenken!!!
  Alles gaat door je handen en je hart; met wat je wegdoet, doe je ook die herinnering weg, voorgoed….
  Ik kan er nog steeds niet toe komen en kan het ook niet meer aan, denk ik. 81 jaar,
  Te laat om nog te verhuizen!
  En nu komen de mannen om een nieuwe boiler te plaatsen…..de oude plek overeind houden!!!!?? Veel lieve groeten uit Nijmegen. Gonny

  met

  1. Mooi toch, Gonny, zó lang in je huis wonen! Ik ken het nog, fijn dat je deze plek overeind houdt met behulp van de boilermannen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.