Afgeserveerd

rob rondEn toen stond ik op de keien. Dingdong: pensioen. De dag die – je wist dat – zou komen.

De dood dient zich nogal eens onverwachts aan, de AOW gelukkig niet. Meende ik tot voor kort nog te weten. Totdat afgelopen week Den Haag de AOW-datum voor mensen na mij definitief naar achteren verschoof. Tja, wat doe je eraan? De vooruitgang hou je niet tegen.

Wat zeuren we eigenlijk? De huidige generatie krijgt tenminste nog een staatspensioentje en mag dood. Onze genetisch sterk verbeterde achterkleinkinderen gaan straks eeuwig mee en dan is het gedaan met de knarrenbijstand. Niet dat er dan nog werk is, want tegen die tijd wemelt het onvermijdelijk van de robots. Wordt ieder mens werkloos zzp’er. Een wenkend perspectief voor Halbe Zijlstra.

Terug naar de keien. Die vielen harder uit dan ik hoopte. Willen jullie mijn column blijven plaatsen? Aldus mijn vraag aan de krant die ik verliet. Jawel, zei de krant. En bood een gage waarvoor een werkster de stofzuiger nog niet aanzet. Ik vroeg om een nieuw bod.

Intussen groot nieuws in de vernieuwde krant, de dag na Pinksteren: Brangelina adopteert een zevende kindje.

Onvermeld in diezelfde krant: Nobelprijswinnaar John Nash en zijn vrouw Alicia zijn in een New Yorkse taxi verongelukt. Nash kun je kennen van de film ‘A beautiful mind’, waarin Russell Crowe uitbeeldt hoe de geniale wiskundige rond zijn dertigste schizofreen wordt. Goed voor vier Oscars.

Paginagroot diezelfde week: Gerard Joling heeft een 91-jarige vrouw bijna doodgereden en dan kun je met goed fatsoen toch niet met de Toppers in de Amsterdam ArenA gaan staan zingen?

Niet in de krant: moeders van Russische soldaten die sneuvelen in vredestijd – ra ra hoe kan dat, want Moskou heeft toch geen militairen in Oost-Oekraïne? – mogen daarover niet hardop meer klagen, want Poetin heeft dat tot staatsgeheim verklaard.

‘Ik ben bang dat jullie nu op een lezerspubliek mikken dat wegloopt’, mailde ik naar de leiding van de vernieuwde krant. ‘En wel dezelfde lezers die weglopen bij het AD en De Telegraaf.’

De krant reageerde als door een adder gebeten: nou, dan is het maar goed dat je geen columns meer voor ons hoeft te schrijven.

Afgeserveerd.

In september 2013 was columnist Anton van Hooff ook al afgeserveerd. Hij had kritiek op onze krant geleverd in NRC Handelsblad. Reactie van onze hoofdredactie toen: kritiek op onze krant kan, maar dan wel in onze eigen kolommen.

O ja? Wat zie je nu? Kritiek is niet eens welkom achter de coulissen.

Voor de lezers en de vele bevlogen overgebleven collega’s hoop ik dat de nieuwe koers van de krant de juiste is of dat er tijdig wordt bijgestuurd. Er is al genoeg moois naar de kloten geholpen.

En mijn column? Die zie je voortaan elke zondag op de plek waar je deze nu aantreft. Hoort, zegt het voort. Mijn volgende project wordt het uitbouwen van de Netkrant. Ik heb er zin an!

10 reacties op “Afgeserveerd

 1. Jammer man, wat heb ik dan toch een goede werkgever, volgende maand word ik 66 en kan blijven t/m 31 oktober 2016 omdat ik mijn werk leuk vind. Hoop dat je je ook nog wat kunt vermaken in de muziek.
  Ik heb deze site aan mijn favorieten toegevoegd.
  Succes en laat je niet ringeloren.

 2. Beste Rob,
  jammer dat je leuke en altijd tot nadenken stemmende colums niet meer in de krant te lezen zijn. Ik las ze altijd met veel plezier.
  Met name je colums over Rusland/ Poetin en regels in het algemeen en rondom ouderen in het bijzonder waren en zijn voor mij van toegevoegde waarde en een feest van herkenning ?.
  Ik blijf je volgen via deze website.

 3. Rob, geniet ervan van je andere leven na de krant. Het was wel je werk, maar maar na zoveel jaar trouwe dienst is er nog tijd voor andere zaken. In ieder geval blijf je coloumns nog gewoon maken op dezelfde manier., ik lees ze met plezier. Gr paul.

 4. Succes, Rob. Balen dat het zo loopt, maar zie het positief: je hoeft nooit meer met een eindredactie rekening te houden. 🙂

 5. hoi Rob, ook ik zal je column met belangstelling blijven lezen en ben benieuwd naar je verdere plannen! En die krant? Ach, laten we het daar maar niet meer al te veel over hebben… Vooruit kijken! Daar liggen de uitdagingen!

 6. Rob maak je niet al te druk, er zijn erg veel mensen die niet tegen kritiek kunnen, ik kan een boek schrijven hierover, geniet van je leven en je gezin, en blijf vooral je columns schrijven!

 7. Beste Rob,

  Voor mij was de krant 21 jaar een leuke nevenactiviteit. Maar voor jou was de krant een centraal deel van je leven. Daarom is de klap die jou treft onvergelijkelijk veel harder. Ook Bert Ummelen liet ons laatst weten dat hij is afgeserveerd.
  Overigens denk ik dat de bazen mij al hadden afgeschreven toen ik Jan Paalman IN DE KRANT herdacht als een echte columnist die tenminste voor reuring zorgde. Bewijs? Er zou een kleurenfotootje van mij gemaakt worden. Herhaaldelijk vroeg ik waar de afspraak bleef, maar kreeg nooit antwoord. Men zou mij ongetwijfeld eind 2013 hebben laten weten dat helaas wegens de noodzakelijke bezuinigingen…En toen kwam de Nimbustoren. Daarover berichtte Rob Jaspers pas maart 2013 toen de inspraak was afgesloten en de gemeenteraad alleen nog maar ja hoefde te zeggen.
  Als ik de krant lees, denk ik meewarig: geen wonder dat veel mensen De Brug genoeg vinden.

  Laat verder van je horen.

  Hartelijke groet,
  Anton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.