Politie en zelfservice

Tas gestolen achter je rug, terwijl je op een terrasje zit. Op naar de politie. Die laat weten er geen werk van te maken. Het overkwam mijn dochter in Amsterdam.

Het kan erger. Een jaar geleden fietste een jonge vrouw in Hoorn na een avondje stappen naar huis. Een Somalische vluchteling sleurt de vrouw allesbehalve hypercorrect de bosjes in om haar te verkrachten. De Hoornse weet zich los te rukken. Verward rent ze over straat. Een taxichauffeur brengt haar naar huis. Daar ontdekt haar moeder klodders sperma in het haar van haar dochter. In het ziekenhuis blijkt dat ze een hersenschudding heeft, kneuzingen op haar dijbeen, keel en strottenhoofd. Haar telefoon blijkt zoek.

Wat doet de politie? „Wij kunnen niet veel doen.”

Daar laat de vrouw het niet bij zitten. Dankzij de app Find my iPhone localiseert ze haar toestel. Via haar account blijkt de verkrachter op de chatsite Badoo naar scharrels te zoeken. Ze veinst interesse en vraagt om zijn foto. Bingo! Pas dan komt de politie in actie. Vijf maanden na het voorval wordt de man in de kraag gevat. Dankzij de doe-het-zelfactie van het slachtoffer.

Mijn dochter is, gelukkig in mindere mate, ook gedupeerd. In haar tas zit onder meer haar paspoort. Doordat ze zich niet meer kan legitimeren, loopt ze haar rijexamen mis. Ook beschikt de zwerver nu over haar huissleutel.

„Hé, dat is een van de zwervers die onder onze flat slapen”, zegt een vriendin als mijn dochter haar een foto laat zien van een bewakingscamera van het eetcafé. „Te vaag”, zegt de politie, „daar kunnen we niets mee.”
„Kunt u misschien betere foto’s opvragen bij het café?”, oppert mijn dochter.
„Doe zelf maar”, antwoordt de politie.

De man aanspreken doet mijn dochter niet. „Het is een engerd. En als hij weet bij wie die sleutel hoort, ben ik bang voor ongewenst bezoek.”

Dan maar weer naar het eetcafé. Zijn er misschien scherpere foto’s? Ja, alsjeblieft, en ook een video-opname. De eigenaar geeft de foto’s graag mee. Ze hebben al langer problemen met dergelijke figuren, maar als ze er melding van maken, gebeurt er nooit iets mee. Nu eindelijk wel.

De politie kan er niet meer omheen en komt in actie. De man wordt opgepakt. Hij draagt het paspoort van mijn dochter bij zich. Die kan ze op komen halen, meldt de politie. De rest is onvindbaar. De politie weigert nadere bijzonderheden te geven. Die moet mijn dochter volgende week maar zien te weten te komen als de man voor de rechter staat, maar daar gaat ze niet naartoe. „Te eng.”

De zelfservice bij de politie is uitstekend. Misschien moet Den Haag inderdaad iets aan de capaciteit doen?

________________________________

Reageren kan hier of onder aan deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.