Lang vervlogen

Ideaal voor de democratie, dat internet. Iedereen kan iedereen bereiken, snode overheden kunnen geen zaken achterhouden en bij persbreidel nemen burgers het heft in handen en berichten ze lekker zelf. Dat zal de machthebbers leren.

Jammer genoeg is dat niet wat we zien. Integendeel, hendels en knoppen te over voor allerlei landen om internet af te knijpen. Googelen in China? Gaat niet door. LinkedIn in Rusland? Onbereikbaar. Wikipedia in Turkije? Afgesloten.

Van propaganda zou je denken dat die in het internettijdperk niet meer werkt, want iedereen kan voor het oog van de wereld de leugenaar ontmaskeren. We hebben rebellen in het Russisch horen pochen dat ze in Oekraïne een vliegtuig hadden neergeschoten. We beschikken over videobeelden waarop je kunt zien hoe de raket werd aangevoerd. Een heterdaadje eigenlijk.

En wat doet de verdachte? Hier laten de Russen zien dat ze uitstekende psychologen zijn. Je stort het internet vol met zo veel alternatieve versies dat het publiek er geen wijs meer uit wordt en er niet één meer gelooft. Of een versie naar voorkeur kiest. De meerderheid der Russische bevolking staat daarom achter Poetin, wat ook geldt voor cynische geesten die de vaderlandse rottigheid donders goed doorhebben, maar als patriotten trots zijn op de vindingrijkheid waarmee hun leiders dat vermaledijde Westen de loef afsteken. Lekker puh! Een minderheid in Rusland schaamt zich een ongeluk en knarsetandt.

Die vuilstort werkt ook uitstekend in het Westen, waar naïevelingen zeker weten dat de waarheid in het midden ligt. Dat waar twee kijven, beiden schuld hebben. Dat wie het eerste ruikt, zelf zijn kontje heeft gebruikt. Dat waar rook is, vuur is. Clichés genoeg om hersenactiviteit te smoren.

Naast naïevelingen zijn er de jijbakkers. Alsof wij niet dezelfde rottigheid uithalen. De Amerikanen hebben ook passagiersvliegtuigen neergeschoten. Nederland had The Pirate Bay geblokkeerd. Veel Amerikaanse websites zijn onbereikbaar voor Europeanen, zoals de Los Angeles Times. En westerse overheden liegen ook. Neem Halbe Zijlstra’s verzonnen ontmoeting met Poetin. Dus is het onredelijk om alleen de Russen te beschuldigen.

Dan zijn er de fellow travelers, Rusland-sympathisanten. Toen de Russen in 1956 Stalin tot misdadiger verklaarden, gingen Nederlandse communisten nog lang door met het prijzen van deze massamoordenaar. Vandaag de dag kan voor sommige westerlingen Poetin geen kwaad doen. Die wordt veel te zwart afgeschilderd door mensen die zelf vuile handen hebben en door de media, die aan de leiband lopen van Den Haag, Berlijn, Washington enzovoorts. Schoothondjes. His master’s voice. Eigenlijk nog erger dan persbreidel.

Voor afronding zorgt het enorme contingent gelovigen en bijgelovigen, complotdenkers en aluhoedjes, die niets moeten hebben van het begrip ‘toeval’. Niet zulke zichtbare snoodaards als Poetin en Trump zijn erg, maar Bilderberg, de Rothschilds, onze eigen mooi weer spelende leiders die achter onze rug samenspannen met… Ja, met wat eigenlijk? Met elkaar, met geheime genootschappen, vrijmetselaars, de Nieuwe Wereldorde, reptielachtige buitenaardsen. Volgens de logica van deze mensen is een wereldschokkend feit – de moord op Kennedy of 9/11 – alleen te verklaren met een samenzwering. Het kan geen eenling zijn geweest of alleen maar een groepje Arabieren.

In deze vruchtbare grond zaaien de Russen hun twijfelgoed. Aan de overkant van de grote plas blijven mensen die je niet als ‘deplorables’ mag bestempelen hun blonde leider geloven, niet per se omdat hij het goed doet, maar omdat hij hún held is. Randy Newman zong: Well he may be a fool, but he’s our fool.

Nepnieuws werkt beter dan censuur. Dat hebben de Russen goed begrepen. Stel er de waarheid tegenover en de publieke verwarring groeit. Stel er leugens tegenover en de verwarring groeit nog harder. Het internet versterkt die. Gang naar de stembus en zie wat er gebeurt. De achilleshiel van de democratie groeit uit tot gezwel.

De tijd dat ik in vooruitgang geloofde, is lang vervlogen.

________________________________

Reageren kan hier of onder aan deze pagina.

2 reacties op “Lang vervlogen

  1. Mooi verwoord Rob, ik word er ook heel moe van. En nog gevaarlijker, ben soms bijna vatbaar voor die Russische propaganda. Een journalist is ook maar een mens en je moet echt sterk in je schoenen staan, wil je toch niet af en toe twijfelen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.