Bakerpraatjes

rob rond„Rustig maar, komt goed, straks ontstaat er vanzelf krapte op de arbeidsmarkt.” Troostende woorden. Ik tekende ze op uit de mond van een bestuurder tijdens de zoveelste ontslagronde. Ik werkte toen bij een groot krantenbedrijf. Ze zag de tollende vraagtekens in mijn ogen en verduidelijkte: „De babyboomers vergrijzen en maken plek vrij.”

Dat was in 2011. De bestuurder praatte de commissie-Bakker na. Die voorspelde drie jaar eerder een algemeen tekort van 375.000 paar handen voor 2015. De waarde van die prognose kennen we inmiddels: er zijn 600.000 werklozen. Bakker zat er zo’n miljoen naast.

Cijfers blijven ons om de oren vliegen. Bij Coolblue meldden zich 35.000 sollicitanten, maar de webwinkel zegt in Nederland nauwelijks geschikte softwareontwikkelaars te kunnen vinden en haalt ze daarom van heinde en verre. Ook bol.com klaagt tegenover NRC Handelsblad over het kennisniveau van sollicitanten. Nieuwkomers kunnen er pas na een interne opleiding aan de slag. De NS kan al evenmin geschikte ICT’ers vinden. Wie wel eens met de trein reist, gelooft dat.

Andere orakels zeggen iets heel anders. CBS: afgelopen jaar liep de werkloosheid voor ICT-professionals op met 7,7 procent. UWV: eind augustus telde Nederland bijna twintigduizend automatiseerders zonder werk. Het merendeel is hoogopgeleid.

Computerspelletjes ontwerpen verschilt duidelijk van een netwerk beheren, maar hoe zit dat nou? Hebben die werklozen allemaal een foute richting gekozen? Of krijg je je diploma ook als je je tijd op school hebt uitgezeten zonder iets op te steken?

In het onderwijs wordt nu geruzied over de iPad in de klas. ‘Nodig, want kinderen moeten met computers leren omgaan!’ ‘Nutteloos, want ze leren niet meer goed lezen en schrijven!’ Zoek maar een standpunt uit, voor elk wat wils. Ik denk terug aan mijn eigen schooltijd. Als de leraar goed is, is elk hulpmiddel bijzaak. Als de klas vol holle vaten zit, is elk hulpmiddel vergeefs.

En wat doet het UWV? Dat helpt werkloze 50-plussers aan een ICT-opleiding in Maastricht. Reactie van een 57-jarige vakman op de website van Computable: ‘Waar worden deze heren voor opgeleid? ICT heeft een erg ruim bereik. Ik ben een halfjaar werkloos en 57 jaar. Heb 25 jaar ICT-ervaring als netwerk/systeembeheerder, en nog geen baan.’ De man heeft op dat moment 115 keer gesolliciteerd.

Terwijl in Nederland meer dan een half miljoen mensen langs de kant staan, zou de vluchtelingenstroom als geroepen komen om onze economie te redden – in de zorg, techniek en ICT. Dat roepen de deskundologen. De vergrijzing – daar is ie weer – zal tot grote aantallen vacatures leiden.

Klopt dat? Vergeet het maar, concludeert journaliste Yvonne Hoffs zaterdag in de Volkskrant. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat de gemiddelde niet-westerse immigrant moeilijk aan de bak komt, dat hij de staat gedurende de rest van zijn leven 43.000 euro kost, terwijl de gemiddelde Nederlander gedurende zijn leven 76.000 euro bijdraagt.

Moet je vluchtelingen dan niet helpen? Zeker wel. Uit menslievendheid, niet omdat we er zelf beter van zouden worden. Stink niet in bakerpraatjes. Waarvan we er nog genoeg zullen horen.

_________________________________

Reageren kan hier.